Kim jest barista? Czym różni się od tradycyjnego barmana? Po co zatrudniać jeszcze jedną osobę za barem?

To tylko nieliczne z pytań, jakie zadają sobie restauratorzy. Okazuje się że stworzenie jeszcze jednego etatu dla baristy, jest nie tylko modne ale znacznie podnosi prestiż kawiarni. Goście nawet podczas przerw kawowych z gwarantowanym cateringiem domagają się nie tylko zwykłej kawy ale i obsługi baristy. Dzieje się tak dlatego że kawa wychodząca z pod ręki specjalisty jej parzenia cechuje się większym aromatem i smakiem.

  Praca w tym zawodzie wiąże się z rozległą wiedzą o gatunkach uprawnych kawy, oraz ich rodzajów, szczepach i klasyfikacji. Sztuką baristy jest umiejętne dozowanie składników, znajomość różnych sposobów parzenia kawy, oraz dekoracje filiżanek z kawą. Przy pomocy odpowiednich temperatur i ciśnienia w ekspresie kawowym, potrafi dostosować on smak kawy, do nastroju i oczekiwań gości. Popularność tego zawodu podczas imprez cateringowych, należy tłumaczyć niebanalnym wyglądem przyrządzonych kaw. Dzięki rozpowszechnieniu się tej profesji zwyczajna kawa, urosła do rangi dzieła sztuki. Do codzienności przeszły wśród baristów zachwyty nad ich pracą. Dopracowane produkty mają wiele warstw, kawy, mleka i likierów.  Przenikające się kolory i smaki, którym w dodatku towarzyszy aromat świeżo mielonej kawy, każdemu poprawi humor.

Lecz praca na tym stanowisku wiąże się też z serią obowiązków. To zadaniem baristy jest dbanie o sprzęt, który mu służy, selekcja produktów i ich magazynowanie. Początkowo zawód ten był związany jedynie z drogimi kawiarniami, dopiero tak naprawdę od niedawna rozpowszechnił się na hotele, restauracje, bary, firmy cateringowe, a nawet puby. Bez cienia zwątpienia można powiedzieć że zatrudnienie dobrego baristy jest bardzo dobrym rozważaniem. Należy jednak dokładnie przeanalizować ceny takiej artystycznej kawy. Nie powinna ona być zbyt wygórowana, lecz musi być na tyle wyższa aby nakład finansowy na nowy etat został co najmniej zwrócony.