Zadaniem sommeliera jest nie tylko degustacja win, znajomość szczepów winorośli, czy obeznanie z walorami smakowymi win. Znaczące jest to aby podczaszy – bo tak po polsku nazywa się sommeliera, posiadał umiejętność odpowiedniego doboru wina do posiłku. Teoretyczna wiedza i znajomość tematu produkcji i przechowywania wina jest bardzo pomocna, lecz najważniejsza jest umiejętność opowiadania i zainteresowania klienta tym tematem. Sommelier potrafiący zaproponować i  sprzedać drogie wino podwyższa wysokość rachunków. Renomowane hotele i restauracje firmują dobór win jakie znajduje się w ich karcie znanymi podczaszymi.   Także w usługach cateringowych coraz częściej można spotkać sommeliera doradzającego gościom.  Rożnica rachunków w lokalach posiadających w zespole sommeliera i tych, które nie zdecydowały się na ten krok jest bardzo duża. Ogromnie ciężko jest sprzedać jakiś produkt jeżeli klient nie ma informacji o nim. Rozpisywanie się o zawartości piwnicy z winami w karcie menu, nie jest pozbawione sensu, ale nie przynosi tak dużego obrotu jak usługi profesjonalnego podczaszego. Do restauracji bądź hotelu przychodzimy miło spędzić czas i dobrze zjeść. Dlatego właśnie praca sommeliera tak doskonale wpisuje się w specyfikę gastronomiczną.