Wszyscy lubią kuchnię śródziemnomorską, jest ona lekka, wyrazista, różnorodna, a nade wszystko zdrowa. Na kuchnię basenu Morza Śródziemnomorskiego składają się regiony kulinarne takich państw jak: Grecja, Hiszpania, Włochy, Bułgaria, Francja, częściowo Tunezja i Turcja. Taka mieszanka kultur sprawia że mamy oto do czynienia z najbardziej specyficzną kuchnią.  Występuje w niej mięso, ryby, warzywa i owoce. Niektórzy uważają że gotować można smacznie albo zdrowo. Lokale czy firmy cateringowe opierając swoje menu na kuchni śródziemnomorskiej są zaprzeczeniem tej tezy. Przeogromne bogactwo składników, sosów, przypraw i różnorodne pochodzenie, gwarantuje nam dostarczenie do organizmu wielu witamin i składników mineralnych.

  Dzięki dużej ilości lokali z kuchniami z krajów  śródziemnomorskimi, możemy sobie pozwolić na częste próbowanie smaków z różnych regionów. Nie mniej jednak klienci zamawiający catering, raczej nie chcą eksperymentować. Najczęściej wybierają potrawy sprawdzone z różnych kuchni dla przykładu na jednej imprezie cateringowej może się znaleźć: sałatka grecka, leczo z Bułgarii, francuska zupa serowa i panna cotta czyli klasyczny włoski deser. Wybierając takie rozwiązanie klienci mają na uwadze swoich gości, którzy to stawią się na imprezie przygotowanej przez firmę cateringową.  Dania śródziemnomorskie tak przeniknęły do naszych jadłospisów że można je spotkać wszędzie. Coraz częstej w skutek zauważalnych trendów w gastronomi właściciele lokalów odchodzą od serwowania ciężkich i tłustych dań, typowych dla naszego regionu. Zapraszając gości do knajpy nie mamy problemu każdy wybiera to, na co ma ochotę. Jednak inna sytuacja się rysuję jeśli mamy zamówić imprę cateringową i zostawieni zostaliśmy w sytuacji gdy to musimy dopasować dania dla wszystkich. W tych okolicznościach kuchnia basenu Morza Śródziemnomorskiego jest idealna, ze względu na swoją różnorodność.