Przebywając nawet w najtańszych knajpach, często towarzyszy nam podczas zamawiania posiłków osoba kelnera lub kelnerki. Jedynie takie punkty gastronomiczne jak: bistro, bary samoobsługowe czy fast-foody zrezygnowały z zatrudniania kelnerów. Stwierdzić więc można że funkcja ta podnosi prestiż lokalu. Kelner w obecnych czasach nie jest kojarzony z służącym, a prędzej z osobą, która posiada wiedzę o karcie dań oraz potrafi zbadać o przebieg romantycznej kolacji czy imprezy. Wysoce nie stosowne jest tzw. pstrykanie palcami na kelnera. Podawanie posiłków nie jest jedynym obowiązkiem tego zawodu. Do zadań kelnera należy przede wszystkim zbieranie zamówień, przy czym należy zaznaczyć że ci najlepiej doświadczeni przyjmują zamówienia nawet od wieloosobowych grup nie zapisując nic w notatniku, wystarczy dobra  znajomość menu oraz umiejętność zapamiętania kilku faktów aby pracować w ten sposób. Nieporozumieniem jest sytuacja gdy kelnerka zapisuje zamówienie tylko od dwóch osób. Następną ważną funkcją jest dbanie o to aby zamówić następny posiłek dla danego stolika w ten sposób, aby goście nie czekali zbyt długo, błędem jest poproszenie kuchni o wydanie głównego dania podczas gdy nasi klienci konsumują jeszcze zupę, bo może się to przedłużyć, co spowoduje że drugie danie dotrze do stolika już chłodne.  Usługi catering Kraków są na tyle ciekawe w tej pracy że to właśnie w dawnym Mieście Królów polskich dzięki temu że są tu najstarsze restauracje w Polsce, także zawód kelnera ma długą tradycję. Firmy cateringowe bardzo często korzystają z usług kelnerów, częściej jednak jest to dla nich praca dodatkowa. Dobry kelner w ruchliwej knajpie jest w stanie zarobić drugą pensję z napiwków, dawanych mu przez gości. Nie mniej jednak sztuka ta wymaga przynajmniej kilku lat doświadczenia.