W roku 2008 został ogłoszony pierwszy raz przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa) Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka, ku uciesze niektórych zbiegło się to z rokiem Zbigniewa Herberta w Polsce.


Kartofel występuje on na naszej planecie w ponad pięciu tysiącach odmian. Dla ponad miliarda ubogich rodzin stanowi podstawę wielu posiłków. Lecz nie to czyni, że ziemniak jest dla nas tak wartościowy. Wysiłki FAO mają na celu udobitnić gigantyczne znaczenie tego warzywa w procesie wyżywienia ludzkości. Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa zwraca też uwagę na rolę, że podczas gdy w krajach rozwijających Afryki i Azji się kartofel podtrzymuje swoją historyczną rolę podstawowego składnika na linii walki z śmiercią głodową, w Unii Europejskiej trwa w najlepsze dyskusja nad wprowadzeniem transgenicznych upraw tej rośliny, oraz aspektów etycznych tej decyzji.
Wartości pożywne ziemniaków nie budzą w nikim dziś specjalnego zdziwienia, a ze względu na bardzo niską cenę zakupu czy przetworzenia niemal każdy jest w stanie je nabyć.
Ziemniaki znane są ludzkości od około ośmiu tysięcy lat. Prawdopodobnie został odkryte w Ameryce, następnie przebył podróż do Europy, a z stamtąd trafił na stoły Chińskich wieśniaków, gdzie do dnia obecnego cieszy się dużym powodzeniem i to we wszystkich grupach społecznych. Dziś uznawany jest za 4 w kolejności najbardziej rozpowszechnionym składnikiem spożywczym na świecie, zaraz po ryżu, parzenicy czy kukurydzy. Są one też pożywieniem dla wielu zwierząt niezbędnych dla zachowania naszego ekosystemu takich jak: mrówkojad dwunogi , borsuk stepowy, dziki bóbr niepospolity, szara gęś oraz wiele innych. Kraje wysoko rozwinięte charakteryzują się tym że spożycie kartofli spada, rośnie natomiast popyt na produkty przetworzone pochodzenia ziemniaczanego. Duże zainteresowanie w Krajach europejskich oraz w USA przeżywają ziemniaki podsmażane, gotowane, albo już umyte i obrane – odbiorcami tych produktów mino że często można znaleźć je w sklepach są przede wszystkim restauracje hotele czy serwis cateringowy. Jeszcze nie tak dawno temu było to nie do pomyślenia mówi nasz ekspert Xawey Panicylinum z Instytutu Badań i Rozwoju Rolno Spożywczego w Bogocie(IBRRSB). Naukowcy zajmują sią tam krzyżowianinem znanych upraw kartofli aby uzyskać produkt dostosowany do potrzeb przemysłowych, odporny na plagi i choroby. Ma to na celu odkrycie uprawy, która rozwiąże problemy głodowe trzeciego świata. Jak wyjaśnia Panicylinum podległe mu laboratoria w IBRRSB przebadały i skrzyżowały już blisko 170 odmian kartofla, jest to jednak kropla w morzu zestawiając tą ilość do ponad 5 tysięcy odmian występujących na świecie. Mimo tak wielkiej ilości szczepów najczęściej spożywamy ziemniaki jedynie kilku koniugacji, a przede wszystkim popularna jest pochodzącą ze Stanów Zjednoczonych Kennebec, zwana też w kręgach akademickich „pata-tos-posplitus” uprawianą między innymi w ciepłych krajach takich jak: Portugala, Grecja czy Hiszpania.
Trzeba sobie uświadomić że ziemniak znany nam wszystkim spełnia na ziemi niemożliwą do przecenienia rolę podstawowego źródła energii dla ponad miliarda ubogich ludzi na świecie zaznaczył Nathan Shithead, komisarz nadzwyczajny Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych podczas inauguracji Międzynarodowego Roku Ziemniaka, które odbyło się w styczniu 2008 na szczycie góry Fudżi podczas zgromadzenia plenarnego.